Ivanov

of hoe een man aan woorden sterven kan

Zojuist ben ik een schoft genoemd. Door een dokter. Op mijn eigen bruiloft. Ten overstaan van mijn kersverse vrouw en al onze gasten.

“Nikolaj Aleksejevitsj Ivanov, ik zeg hierbij in het openbaar dat u een schoft bent!”

Moet ik hem uitdagen voor een duel? Of ben ik het met hem eens?

Venster speelt voor u een bijtende komedie over een nobele lapzwans, een schoft tegen wil en dank. Tsjechov schreef Ivanov als een bijtende komedie met een absurd en abrupt einde. Venster speelt een lichtvoetige en eigenwijze bewerking van zijn oerversie in het decor van De Russen! van Toneelgroep Amsterdam.

In seizoen 2011/12 startte Het beste van twee werelden waarbij acht Amsterdamse amateurgezelschappen gedurende twee jaar met Toneelgroep Amsterdam samenwerken rond regie, spel, productie, kap, grime, kostuums, techniek en marketing. Hoogtepunt is de première in de Stadsschouwburg Amsterdam van één van TA’s repertoirestukken die ze helemaal naar hun hand zetten en in het TA scènebeeld spelen. Dit seizoen speelt Toneelgroep Venster Ivanov in het decor van De Russen!, Tom Lanoyes radicale bewerking van Tsjechovs Ivanov en Platonov, waarin de titelhelden elkaar voor het eerst treffen.

Tekst: Anton Tsjechov
Bewerking en regie: Bram Huijten
Licht: Paulina Szafranska
Flyerontwerp: Monique Wijbrands
Fotografie: Marietta van Regteren Altena

Spel: Debby Bruin, Veerle Coupé, Hans Everaerts, Dirk Geurts, Lotte Henrichs, Dorien Lathouwers, Jan van Lijssel, Mieke Mertens, Natascha Ritfeld, Marlies Roelofs, Arjan Roos, Harold van Voornveld

11 en 12 januari 2013
Stadschouwburg Amsterdam