Monologen

Venster maakt in het seizoen 20/21 filmpjes voor ons project Venstermonologen. Hieronder kunt u de resultaten bekijken. Nog even geduld voor #3


Venstermonologen#2

WACHTEN OP GODOT

Twee mannen met bolhoedjes wachten op een zekere Godot. Dag in dag uit. Ze weten niet wie of wat die Godot is, of hij ooit komt en waarom ze precies op hem moeten wachten. Hun wachten heeft geen betekenis, maar dat weerhoudt hen er niet van om er betekenis achter te zoeken.  

Deze absurde situatie, zoals beschreven in Samuel Becketts beroemde Absurdistische toneeltekst “Wachten op Godot”, was het vetrekpunt van een nieuwe editie van Venstermonoloog.

In een online (dus coronaproof) cursus onder leiding van Gary Blufpand hebben vier Vensteracteurs gewerkt aan hun tekstvirtuositeit en –muzikaliteit. Daarnaast hebben ze zich verdiept in het absurdisme binnen de filosofie en de kunsten en geprobeerd Becketts betekenisloze wachten toe te passen op onze wereld die, vanwege de pandemie, ook al ruim een jaar stilstaat en wacht. Is ons wachten net zo absurdistisch?

Spel: Lucas Smulders, Wieneke ’t Hoen, Jan van Lijssel, Joline Kuijt.
Begeleiding en productie: Gary Blufpand

Met dank aan:

Venstermonologen#1

ZIJN OF NIET ZIJN

“Zijn of niet zijn”, dat is de vraag die Hamlet zichzelf stelt in Shakespeares legendarische theatermonoloog. Ga ik nog langer gebukt onder dit noodlot of hef ik het zwaard? Blijf ik deze situatie dulden of trek ik ten strijde? Ben ik bereid om eventueel strijdend te onder te gaan? Wat is een betere keuze: het huidige kwaad of een nieuw kwaad dat ik nog niet ken?

Aan de hand van deze klassieke tekst hebben vier Vensteracteurs een week onder leiding van Gary Blufpand in een online cursus gewerkt aan hun tekstvirtuositeit en -muzikaliteit bij het spelen van monologen. Vanachter hun beeldscherm, en terugblikkend op een zwaar jaar waarin wereldwijd veel geschreeuwd, geprotesteerd en zelfs gereld werd, hebben ze zich Hamlets vragen eigengemaakt: Kom ik in actie of niet? Kies ik voor het ongewisse of de zekerheid?

Spel: Dorien Lathouwers, Sjoerd van der Niet, Sandra Putting, Arjan Roos
Begeleiding: Gary Blufpand

Met dank aan: